Καλωσορίσατε


Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του TheLib....

Το TheLib είναι ένας πλήρης και αναλυτικός κατάλογος όλων των βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτές. Πλούσιο σε νέα και ειδήσεις με πολιτιστικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον   περισσότερα...

Τα νέα της Βιβλιοθηκονομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Φράσις»
Το νέο πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες

Με στόχο την πιο δυναμική παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επαναλειτουργεί το Πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες με δύο καινοτομίες:

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και το Directory of Open Access Journals (DOAJ) προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας,

Το Πανεπιστήμιο Νεαπόλις Πάφου δέχεται αιτήσεις από έμπειρα άτομα για την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή Βιβλιοθήκης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πήλες του το Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάπειο και θα συνεχιστεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίο

 

Το Φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει περίπου 160 εκδότες, σε 130 περίπτερα μέσα από τα οποία θα παρουσιαστούν η σύγχρονη εκδοτική παραγωγή με περισσότερους από 50.000 τίτλους.

Ο γνωστός εκδοτικός οίκος "Ελληνικά Γράμματα" από χθες αποτελεί παρελθόν έπειτα από 53 χρόνια λειτουργίας.

Pin It

bookΒιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης
bookΒιβλιοθήκες Περιφερειακών Δήμων
bookΑκαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
bookΕιδικές Βιβλιοθήκες

a
a
a


Νέα στο Internet

Ζωντανά Βιβλία στη Θεσσαλονίκη!

Στις 12 Δεκεμβρίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένη των “Citizens in Action” στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Πολιτιστική διαφορετικότητα και Ευρώπη: αναζητώντας το σημείο επαφής”.

Read more ...

To facebook επιβεβαίωσε επιστημονικά την Ιλιάδα

iliadaΗ πεποίθηση ιστορικών και αρχαιολόγων ότι υπάρχει πολλή ιστορική αλήθεια σε έργα όπως η «Ιλιάδα» και δεν είναι σκέτος μύθος, ενισχύεται από μία απρόσμενη επιστημονική πηγή: τους φυσικομαθηματικούς.

Τα μαθηματικά και ο πολιτισμός εκ πρώτης όψεως δεν έχουν μεγάλη σχέση, όμως Βρετανοί επιστήμονες πήραν την τολμηρή πρωτοβουλία να αναλύσουν την Ιλιάδα και άλλα διάσημα έργα της λογοτεχνίας, χρησιμοποιώντας μαθηματικούς υπολογισμούς που εμπνέονται από τη λειτουργία του Facebook και ειδικότερα από τις σχέσεις που δημιουργούν οι πρωταγωνιστές με τους γύρω τους.

Read more ...

Twitter και Microsoft έκλεισαν νέα συμφωνία για realtime αποτελέσματα στην Bing!

Μετά από δύο χρόνια επιτυχούς συνεργασίας, οι Twitter και Microsoft αποφάσισαν να συνεχίσουν μαζί παρέχοντας realtime αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης Bing, σε αντίθεση με τη Google που δεν ανανέωσε τη συνεργασία ελέω Google+. Η δημοσιοποίηση της νέας συνεργασίας έγινε μέσα από….διάλογο των δύο πλευρών στο Twitter:

Read more ...

Βιβλιοθήκες «φυτρώνουν» στα πάρκα της Θεσσαλονίκης

Πνοή ζωής στα πάρκα της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να δώσει μια ομάδα νέων. Οπλο της τα… βιβλία. Με στόχο να κινητοποιήσουν τους κατοίκους της πόλης για να απολαύσουν τους δημόσιους χώρους παρέα με το αγαπημένο τους βιβλίο, οι εθελοντές της ομάδας «Why not» σε συνεργασία με τον Ομιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν «πλανόδιες» δανειστικές βιβλιοθήκες στα πάρκα της πόλης. Αυτές τιτλοφορούνται «Pop Up Libraries», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «βιβλιοθήκες που… ξεφυτρώνουν», καθώς δημιουργούνται αυθόρμητα και με ό,τι υλικά μέσα διαθέτει η γειτονιά: σεζλόνγκ, πλαστικά καρεκλάκια, μαξιλάρες, κιλίμια και φυσικά πολλά (παλαιά) βιβλία και περιοδικά!

Read more ...

Εξορίζεται στο Φάληρο η Εθνική μας Βιβλιοθήκη

Το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδος περνάει μέσα από την πνευματική κληρονομιά της, την υλική και την άυλη. Μια κληρονομιά που μνημονεύεται αιώνες τώρα από τους πεπαιδευμένους λαούς όλης της γης. Ενα πολύτιμο κομμάτι αυτής της κληρονομιάς αποθησαυρίζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΙ κώδικες, παλίμψηστα, παλαίτυπα, έργα μνημειακά που συνιστούν την κιβωτό του έθνους φυλάσσονται στο ιστορικό κτήριο της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης, που ιδρύθηκε επί Καποδίστρια το 1832, με πρώτο διευθυντή τον Γεώργιο Γεννάδιο.

Read more ...

Ο ιστότοπος thelib.edu.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο thelib.edu.gr συμφωνείτε με την χρήση των cookies.