Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης

Κινητή Βιβλιοθήκη - Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη

Συνδυάζοντας τις μικρές οικονομικές δυνατότητες και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά την λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης, τον Απρίλιο του 1963. αποτελεί την πρώτη ελληνική κινητή βιβλιοθήκη η οποία ξεκίνησε με μια συλλογή 1927 τόμων και έκανε δύο επισκέψεις την εβδομάδα, στις περιοχές Χαριλάου και Ξηροκρήνης.

Το πρώτο όχημα που χρησιμοποιούσαν, αντικαταστάθηκε το 1980, με μεταχειρισμένο φορτηγό που
...

Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης

Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν και οργανώθηκαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, από το 1957 έως και σήμερα, αποτελούν βασικούς φορείς μόρφωσης και πολιτισμού σε γειτονιές της πόλης και απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες. Παρέχουν σύγχρονο υλικό που εμπλουτίζονται συνεχώς προσφέροντας στον πολίτη πνευματικούς θησαυρούς.

Δικαίωμα χρήσης των βιβλιοθηκών αυτών έχουν όλοι οι πολίτες, αρκεί να κάνουν εγγραφή σε όποια από αυτές επιθυμούν, με την αστυνομική

...

Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης

Η κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει το μεγάλο πολιτιστικό έργο της, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών από το 1984, σε διάφορα σημεία της πόλης. Μικρές συλλογές παιδικών βιβλίων υπάρχουν και συνεχίζουν να προσφέρουν σε παιδιά αλλά και γονείς την γνώση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση στο πλούσιο κόσμο των βιβλίων.

Οι υπεύθυνοι των βιβλιοθηκών αυτών, απευθυνόμενοι στα παιδιά της περιοχής, οργανώνουν πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά.

...

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονικής (Κ.Ι.Θ.)

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα, ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται από το 1995 σε ιδιόκτητο κτίριο (δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη). Αποτελεί μια υπηρεσία του δήμου της Θεσσαλονίκης, ειδικεύεται στη συστηματική ενασχόληση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και εποπτεύεται από Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς της πόλης, δημοσιογράφοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του,

...