Ο δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών στην Παιδική Βιβλιοθήκη Συν/σμου Κηφισιάς, Δήμου Καλαμαρριάς

Pin It

Ποικίλα εργαστήρια δραστηριοτήτων από τον Οκτώβριο.
Από 10 Οκτωβρίου ξεκινά μια πληθώρα εργαστηρίων στα οποία μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά δημιουργικά. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν με προεγγραφή. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου με τη φυσική σας παρουσία στο χώρο της βιβλιοθήκης ή τηλεφωνικά.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣΚατασκευές με πηλό
Με εργαλείο τον πηλό θα κάνουμε ένα ταξίδι συναισθημάτων, δημιουργώντας πρόσωπα που θα εκφράζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα που το παιδί θα θέλει να αποτυπώσει κάθε φορά όπως χαρά, λύπη, θυμό, έκπληξη...
Υλικά: 1 κουτί για να μεταφέρουν τις δημιουργίες τους

Με τη Δώρα Οικονομίδου
Κάθε Δευτέρα 6:00 – 7:00μ.μ
Για παιδιά 5 – 10 ετών


Παραμυθού γιαγιά
Ένα πρωτότυπο εργαστήρι αφήγησης παραμυθιού για παιδιά προσχολικής ηλικίας με έναν ξεχωριστό τρόπο . Η τέχνη της αφήγησης έχει αποδειχθεί πως απαλύνει και εκτονώνει ακροατή και αφηγητή του παραμυθιού. Η αφήγηση είναι σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, διαδικασία παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική. Αυτό θα κάνει η γιαγιά παραμυθού. Στο Εργαστήρι Αφήγησης Παραμυθιού, μέσα από συνεχείς αφηγήσεις παραμυθιών και τις βιωματικές ασκήσεις θα ζωντανέψουμε τα παραμύθια με συντροφιά την παραμυθού γιαγιά . Έρχεται να συνδέσει τη Φαντασία με τις λέξεις , τις λέξεις με την εικόνα, δημιουργώντας συναισθήματα και έναν ολοκαίνουργιο κόσμο. Αφορμή θα μας δώσουν οι λέξεις, οι εικόνες ,τα αντικείμενα και η μουσική. Όσο για τους μικρούς μου φίλους, θα προσπαθήσουμε ο λόγος, η αφήγηση και η ιστορία να ξαναβρούν την θέση τους μέσα από την παραμυθού γιαγιά γιατί το παραμύθι ρίχνει μέσα στην ψυχή τους, τους σπόρους (ιδέες, αξίες, όνειρα) που υποσυνείδητα χαράσσουν δρόμους ζωής. Μέσα σε μια ζεστή ομάδα και με την κατάλληλη καθοδήγηση θα ξεπηδήσουν συναισθήματα που μπορεί να μην είχαμε ποτέ φανταστεί.Σε ένα σκηνικό παραμυθιού η γιαγιά (περσόνα ,δηλαδή ντυμένη γιαγιά στην καρέκλα της) θα μας διηγείται ιστορίες με τον δικό της μοναδικό θεατρικό τρόπο. Στη συνέχεια τα παιδιά θα συμμετέχουν δημιουργώντας τα μονοπάτια του παραμυθιού.

Με την Αγγελική Παπαδοπούλου
Κάθε Δευτέρα 7.00μ.μ. – 8.00μ.μ.
Για παιδιά 4 – 7 ετών


Θεατρικό παιχνίδι
Συνάντηση 1η: «Σκέφτομαι εσένα...σκέφτομαι εμένα...» Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο «Αν δράκοι πολλοί υπήρχαν στη Γη», Ντέμπι Λιόρι, εκδ. Πατάκη. Μα πόσους δράκους μπορεί να χωρέσει αυτή η γη κι όταν μάλιστα δεν είναι ευγενικοί;! Είναι τόσο δύσκολο να σκεφτώ και εμένα αλλά και εσένα; Να είμαι απλά ευγενικός;! Θα διαβάσουμε, θα παίξουμε και θα μάθουμε. Συνάντηση 2η: «Καμιά φορά μπορούμε όλα να τα δούμε αλλιώς!» Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο «Το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες», Β.J. Novak, εκδ. Διόπτρα. Είναι αλήθεια ότι όλα είναι όπως φαίνονται; Κι όλα πρέπει να τα κάνουμε όπως πρέπει; Ναι...ναι! Δεν χωρά αμφισβήτηση! Αν όμως χωρούσε; Τι θα γινόταν τότε;! Θα διαβάσουμε, θα παίξουμε και θα μάθουμε. Συνάντηση 3η: «Λίγο... να ελαφρύνουμε για να χαρούμε» Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο «Είχε απ’ όλα και είχε πολλά», Μαρία Παπαγιάννη, εικ. Έφη Λαδά, εκδ. Πατάκη. Πόσο βάρος μπορεί να κουβαλήσει ακόμα κι ένας βασιλιάς; Μπορούμε να τον ελαφρύνουμε; Αν έχουμε απ’ όλα και έχουμε πολλά είμαστε σίγουρα καλά; Ή αλλού κρύβεται το μυστικό της χαράς;! Θα διαβάσουμε, θα παίξουμε και θα μάθουμε. Συνάντηση 4η: «Πολύ σ’ αγαπώ και πώς να σου το πω;» Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο «ΤΡΕΛΆ», Emile Jadoul, εκδ. Νεφέλη. Ουπς! Μια γάτα τριγυρίζει ένα ψάρι και του λέει πως τ’ αγαπά! Μπορεί να είναι αλήθεια; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι! Θα διαβάσουμε, θα παίξουμε και θα μάθουμε.

Με τη Χριστίνα Φωτίου
Κάθε Πέμπτη 6.10μ.μ. – 7.10μ.μ.
Για παιδιά 4 – 9 ετών


Παραμυθοπαιχνίδια και παραμυθοκατασκευές!!
1η συνάντηση (διάρκεια: μιάμιση ώρα, σε συνεργασία με τον Κώσταντίνο Χατζηκώστα)

Πώς άραγε, να φτιάχτηκαν τα πρώτα παραμύθια;
Αφηγούμαστε το παραμύθι «Μαραλά, η μάνα των παραμυθιών» της Χριστίνας Φραγκεσκάκη και παίζουμε με τις λέξεις από την ιστορία του! Στη συνέχεια, θα φτιάξουμε μια κατασκευή μόμπιλε με τις λέξεις αυτές. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε : χρωματιστά χαρτόνια Α4 διάσταση , 1 μέτρο σπάγγο ή οποια άλλη μέτρια σε πάχος κλωστή, 1 χάρτινο /πλαστικό πιάτο.


2η συνάντηση (διάρκεια: μιάμιση ώρα, σε συνεργασία με τη Κωνσταντίνο Χατζηκώστα)

Σήμερα, θα μιλήσουμε για το πόσο σημαντικό, είναι να βοηθούμε ο ένας τον άλλο! Θα πούμε την ιστορία «Του σκοινιού τα μανταλάκια» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και στη συνέχεια, θα γίνουμε εμείς μανταλάκια που προσπαθούν το ένα να βοηθήσει το άλλο, στις δύσκολες, αλλά και στις ευχάριστες στιγμές! Η συνάντησή μας θα ολοκληρωθεί κατασκευάζοντας την μπουγάδα της φιλίας!!! Υλικά που θα χρειαστούμε : 1 λευκό χαρτόνι, κόλλα στικ, ένα μέτριο σε πάχος σχοινάκι (εώς 50 cm μήκος).


3η συνάντηση (διάρκεια: μιάμιση ώρα, σε συνεργασία με τη Κωνσταντίνο Χατζηκώστα)

Πόσο, άραγε, σημαντικό πράγμα, είναι οι λέξεις και τι αίσθηση μας δίνουν; Πάνω σε αυτό, θα μας απαντήσει ένας ραφτάκος που έραβε λέξεις! Θα αφηγηθούμε την ιστορία «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και στη συνέχεια, θα πάρουμε λέξεις και… θα τις παίξουμε! Θα τελειώσουμε τη συνάντησή μας, με την κατασκευή του δικού μας παλτού από… λέξεις! Θα χρειαστούμε: -ένα χαρτόνι Α4 οποιουδήποτε χρώματος, -κόλλα στικ, -εφημερίδες.


4η συνάντηση με την εικαστικό Μαργαρίτα Πατσίκα (διάρκεια : μία ώρα)

Διαβάζουμε το παραμύθι «Ένα κουμπί που το έλεγαν Όσκαρ» και συζητάμε για τον μαγικό κόσμο των σχημάτων και την διαφορετικότητα!! Έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε τα σχήματα που συναντήσαμε στο παραμύθι για να δημιουργήσουμε την δική μας ζωγραφιά με την τεχνική του κολλάζ! Υλικά που θα χρειαστούμε: Ένα μπλόκ ζωγραφικής, 3 χρωματιστά χαρτόνια σε διάσταση Α4, σε όποιο χρώμα θέλουμε, κόλλα στίκ


Με τη Μαργαρίτα Πατσίκα και τον Κωσταντίνο Χατζηκώστα
Κάθε Πέμπτη 7.10μ.μ. – 8.10μ.μ.
Για παιδιά 5 – 10 ετών


Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα μόνο εργαστήρι (εκτός και αν υπάρξουν κενές θέσεις).
Εγγραφές γίνονται στη βιβλιοθήκη με τη φυσική παρουσία ή τηλεφωνικά. Δεν γίνονται εγγραφές μέσω e-mail.
Οι εγγραφές των παιδιών γίνονται μόνο από τους κηδεμόνες τους.
Τα εργαστήρια ξεκινούν από 10 Οκτωβρίου.
Ενημέρωση για τυχόν ακύρωση των μαθημάτων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω e-mail.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα  προγράμματα μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2310434987 και 2313314495. Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Κηφισιάς This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πηγή: Kalamaria.gr


Ο ιστότοπος thelib.edu.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο thelib.edu.gr συμφωνείτε με την χρήση των cookies.