Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Αναγεννήθηκε μετά από 2.050 χρόνια...

 

O φάρος της Αλεξάνδρειας ήταν ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου. Όταν μιλάμε όμως για την Αλεξάνδρεια, στο μυαλό μας έρχεται πάντα η βιβλιοθήκη της, ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο ξακουστά οικοδομήματα της αρχαιότητας, το οποίο παραμένει σύμβολο του πολιτισμού και έμβλημα της παγκόσμιας γνώσης.

 

Σήμερα η μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ξαναγεννήθηκε. Κατασκευάστηκε εκ νέου και άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

 

Για κάποιον που είναι λάτρης των βιβλίων και του διαβάσματος το να πάει στην νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο. Σαν βιβλιοθηκονόμος, με πιάνει δέος και μόνο στην σκέψη το να επισκεφτώ την σύγχρονη αυτή βιβλιοθήκη, χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας.

 

Σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα μικρό αφιέρωμα για αυτό το ξακουστό οικοδόμημα της αρχαιότητας που παραμένει σύμβολο του πολιτισμού και της γνώσης. Εδώ θα βρείτε λίγα λόγια για την ιστορία της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας , τα πιο σημαντικά ιστορικά στοιχεία και φυσικά πληροφορίες και φωτογραφίες από την σύγχρονη και ολοκαίνουργια πια βιβλιοθήκη.

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης

Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ., όταν ήταν κυρίαρχος του κόσμου. Παρέμεινε σύμβολο του κλασικού πολιτισμού ακόμα κι όταν βρισκόταν υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Ήταν η πόλη των βιβλιοθηκών - μάλιστα κάθε συνοικία είχε τη δική της βιβλιοθήκη. Όλες ήταν κατασκευασμένες σύμφωνα με το πρότυπο της κεντρικής και πιο διάσημης, η οποία ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο Α’ τον Σωτήρα γύρω στο 300 π.Χ. Η βιβλιοθήκη αποτελούσε το πιο πολυσύχναστο

...

Η σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

 
 

Στις αρχές του 21ου αιώνα το όραμα για την αναβίωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας γίνεται οριστικά πραγματικότητα, χάρις στα πολιτιστικά σχέδια της UNESCO. Μετά από 2000 περίπου χρόνια από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας κατά την πυρκαγιά του λιμανιού, το έτος 2000, η Βιβλιοθήκη αναγεννάτε από την τέφρα της. Το παγκόσμιο αυτό γεγονός έρχεται να

...